Zapanjujuća snimka erupcije najvećeg aktivnog vulkana u Europi

Novi video prikazuje trenutak kada je Mount Etna, najveći aktivni vulkan u Europi, izbacio lavu i vreli pepeo na sicilijansko nebo ranije ovog tjedna.

U nedjelju 17. siječnja, lava je počela “curiti” iz jugoistočnog kratera Etne prema istoku. Nakon erupcije vulkana, talijanske vlasti su izdale upozorenje o pepelu za okolne gradove, a krhotine su pronađene čak i kod Flerija koji je udaljen 28,9 kilometara od vulkana.

“Ovaj videozapis snimljen na oko 14 milja od podnožja vulkana prikazuje ogroman oblak dima koji se povećava dok lava puca prema nebu”, prenosi ABC News.

Do ponedjeljka navečer, krater je eksplodirao u “novoj paroksizmalnoj eruptivnoj epizodi”, ispuštajući rafale lave, vrućeg pepela i plina, tweetao je Boris Behncke, vulkanolog iz INGV-Osservatorio Etneo u Cataniji na Siciliji.

 

Jedan tok lave prelio se preko istočne strane kratera, ‘gmižući’ prema nenaseljenoj Valle del Bove, udubljenju u obliku potkove na bočnoj strani vulkana; a otkriven je i drugi protok lave na sjevernoj strani kratera, izvijestio je britanski Express.

“Blaga eruptivna aktivnost nastavlja se u jugoistočnom krateru na Etni, u noći 19. siječnja 2021., a svako malo pojavljuje se i u krateru Voragine (treća fotografija)”, dodao je Behncke.

Planina Etna ima gotovo kontinuiranu vulkansku aktivnost u blizini svojih kratera na vrhu i u Valle del Bove. Te erupcije u blizini vrhova, poput one koja se dogodila u ponedjeljak, rijetko kad ugrožavaju ljude koji žive u blizini.

 

Izvor: Live Science

Foto: snimka zaslona Twitter

Najnovije