Vlč. Ivešić na susretu Predsjedništva Međunarodnog saveza ministranata

Predsjedništvo Međunarodnog saveza ministranata (CIM) 12. i 13. srpnja održalo je svoj redoviti susret. Susret je planiran i održan u Luxemburgu. Član Predsjedništva iz Hrvatske vlč. Josip Ivešić sudjelovao je online preko Zoom aplikacije za razmjenu videopoziva između više sudionika, dok su ostali članovi sudjelovali „u živo“.

Uvodni pozdrav i molitvu izrekao je predsjednik CIM-a, luksemburški nadbiskup kardinal Jean Claude Hollerich. Prvoga dana susreta, nakon uvodnog pozdrava i molitve, razgovaralo se o promjenama vezanim uz statut CIM-a. Jedan od prijedloga za promjenu statuta je da članovi CIM-a mogu biti pojedine nad/biskupije, čiji bi se predstavnici mogli s vremenom i mijenjati. Ova i druga pitanja vezana uz statut bi bila tema sastanka koji je planiran za listopad ove godine.

Kardinal Hollerich izvijestio je Predsjedništvo o razgovorima s prefektom Dikasterija za laike, obitelj i život kardinalom Kevinom Josephom Farrellom vezanim uz crkvenu registraciju CIM-a. Predsjedništvo CIM-a također je pozvalo sve članove da na mail adresu Predsjedništva pošalju molitve, fotografije slika i kipova, te drugo što u pojedinom narodu ima o sv. Tarziciju, zaštitniku ministranata.

Sljedeća tema susreta prvoga dana bio je Svjetski euharistijski kongres u Budimpešti. U petak, 10. rujna 2021. u sklopu euharistijskog kongresa, kardinal Hollerich predsjeda misnim slavljem u Budimpešti, te je pozvao članove Predsjedništva CIM-a da i oni sudjeluju na toj misi. Ujedno su svi pozvani sudjelovati na svečanoj procesiji 11. rujna, te na svečanoj misi 12. rujna koju će predslaviti papa Franjo.

Predsjedništvo je spomenulo i planove o značajnijoj prisutnosti CIM-a na Svjetskom susretu mladih u Lisabonu 2023. Član Predsjedništva CIM-a iz Hrvatske vlč. Ivešić, izvijestio je o „online“ susretu s suradnicima i djelatnicima nadbiskupijskog centra za pastoral mladih sv. Ivan Pavao II. iz Sarajeva, te o mogućnosti da se Bosna i Hercegovina pridruži ovome Savezu. Razgovaralo se i o mogućim novim drugim članovima. Kardinal Hollerich osvrnuo se na tradicionalno hodočašće ministranata Portugala u Fatimu, ove godine 1. svibnja u kojem je i sam sudjelovao, predsjedajući misnim slavljem. Teme prvoga dana sastanka su bile i Facebook stranica, te Instagram profil CIM-a.

Drugi dan susreta u potpunosti je bio posvećen hodočašću i Susretu ministranata u Fatimi od 25. do 28. kolovoza iduće godine. Razmotrena su pitanja: smještaja, kotizacije, organizacije puta, programa u Fatimi i oko nje. Razgovaralo se o samom programu hodočašća, dan po dan. Zatim o pitanjima kao što je: prostor crkve i dvorana za različite susrete, ozvučenje, simultano prevođenje, rad u skupinama. Za ovo hodočašće kardinal Hollerich uputio je posebno pismo ministrantima i ministranticama cijeloga svijeta. To pismo prevedeno je i na hrvatski jezik. Idućih dana Predsjedništvo CIM-a poslat će svim članovima poziv na ovo hodočašće s potrebnim uputama i okvirnim programom.

Sljedeća sjednica Predsjedništva CIM-a je u listopadu ove godine, a generalna skupština planirana je od 7 . do 10. ožujka 2022. Oba susreta održat će se u Luxembourgu.

Tekst i foto: Tiskovni ured/djos.hrIzvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.