Vinković pristupio HSU

Više od 50 posto hrvatskih umirovljenika živi u zoni siromaštva, a u sličnoj situaciji su i nezaposleni i mladi koji odlaze vani te oko 2.000 beskućnika, konstatirao je na današnjoj konferenciji za novinare u Đakovu Veselko Gabričević, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.

„U mjesecu rujnu u Republici Hrvatskoj isplaćeno je 113.764 mirovine. Od toga je u zoni siromaštva, a zona siromaštva je sada 2.927 kuna a sa mirovinom od 500 kuna do 3.000 kune u Republici Hrvatskoj u rujnu je isplaćeno preko 700.000 mirovina. Međutim, od toga treba odbiti 110.000 mirovina koje su isplaćene u našem susjedstvu, i dodatnih 50.000 umirovljenika za one koji primaju mirovine iz inozemstva. U prvom redu iz Austrije, Njemačke, Italije i drugih država gdje su radili kroz svoj radni vijek. Tako dolazimo do brojke oko 660.000 umirovljenika koji su primili mirovine od 500 kuna do 3.000 kuna. Moramo se svi složiti da je to suma koja nije dostatna za život i jedno normalno življenje umirovljenika ili bilo kojeg građanina”, rekao je predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.

Sadašnje mirovine su ispod 36 posto prosječne plaće, upozorio je Gabričević.

„Ona iznosi negdje 35,9 posto što znači da smo na najnižoj granici, i da od svih naših susjednih država naši umirovljenici imaju najmanje mirovine u usporedbi s plaćama. To zaista mora zabrinuti one koji vode ovu državu, to je zabrinjavajuće i svakako da se s time ne možemo pomiriti. Mi smatramo da usklađivanje treba vršiti 100%, i na taj način ne bi se stanje mnogo promijenilo ali barem mirovine ne bi padale nego bi zadržale nekakvu razinu”, zaključio je Veselko Gabričević.

Današnja konferencija za novinare Hrvatske stranke umirovljenika u Đakovu upriličena je u povodu pristupanja stranci bivšeg đakovačkog gradonačelnika i saborskog zastupnika Zorana Vinkovića koji je to obrazložio upravo tim teškim položajem umirovljenika, ali i mladih u Hrvatskoj.

„Upravo ovi socijalni elementi koji tište naše umirovljenike, a ja bi ih nazvao i čarobnjacima, jer sa nekom prosječnom mirovinom od 300 eura kada podmirite sve troškove, od ogrijeva, stanovanja, plina, struje, vode, komunalnih naknada, RTV pretplate, teško da od tih 300 eura ostane dovoljno za život dostajan čovjeka, a ja bih rekao da ne ostane ništa. Upravo to su razlozi zbog kojih se aktivno uključujem u Hrvatsku stranku umirovljenika. Jedan od razloga je i da ta stranka ne bude samo orijentirana na umirovljenike, posebno zbog radnika koji su u jako teškoj situaciji u Republici Hrvatskoj jer nemaju plaće koje mogu zadovoljiti standard 21. stoljeća gdje je Hrvatska negdje pri dnu svih zemalja članica Europske unije po primanjima u četveročlanoj obitelji”, rekao je Vinković.

Vinkoviću je ovo treća politička opcija kojoj pristupa, a govoreći o djelovanju na lokalnoj razini već sada je najavio kandidaturu za gradonačelnika.

„Ovo je treća po redu i ja se nadam i sasvim sam siguran da je i zadnja. U svim strankama, počevši od Socijaldemokratske partije Hrvatske čiji sam bio osnivač, a bio sam član i HDSSB-a. U svim tim strankama a posebno u Hrvatskoj stranci umirovljenika prisutan je taj motiv socijal-demokracije. Ja nisam političar koji je usko vezan uz jednu stranu, a mislim da sam to i pokazao kad sam bio gradonačelnik ali i kad sam bio u Saboru da je taj socijalni moment nešto na što sam posebno osjetljiv. A desno sam, zato što volim svoje, nisam ni ultra ljevičar ni ultra desničar, i upravo ovo povezivanje socijalnog momenta je odluka da pristupim Hrvatskoj stranci umirovljenika, zaključio je Vinković.Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.