(VIDEO) Kraj transplantacije? Bioprinter – uređaj koji oponaša prirodno zacjeljivanje kože, ali mnogo brže

Stroj na Institutu za regenerativnu medicinu Wake Forest ispisuje slojeve kože na ranu. U osnovi, uređaj oponaša prirodno zacjeljivanje kože, ali to radi puno brže.

Bioprinteri, 3D printeri koji rade s biološkim materijalom poput stanica, sve su popularniji u području medicine gdje se mogu koristiti za ispis organa.

MOBILNI BIOPRINTER

Još početkom 2019. znanstvenici su tako izradili bioprinter s prepoznatljivom značajkom – mobilnošću. Prvi takve vrste, uređaj za provjeru koncepta mogao bi pomoći ubrzati pružanje njege i smanjiti troškove za pacijente.

“Jedinstveni aspekt ove tehnologije je mobilnost sustava i sposobnost pružanja upravljanja opsežnim ranama na licu mjesta skeniranjem i mjerenjem kako bi se stanice položile izravno tamo gdje su potrebne za stvaranje kože”, objašnjava dr. sc. Sean Murphy s Instituta za regenerativnu medicinu Wake Forest (WFIRM).

Uređaj se može napuniti vlastitim stanicama pacijenta, posebno dermalnim fibroblastima i epidermalnim keratinocitima, koje se zatim pomiješaju s hidrogelom. Stroj nastavlja s ispisom dvoslojne kože na ranu. U osnovi, uređaj oponaša prirodno zacjeljivanje kože, ali mnogo brže.

ZAMJENA KOŽNIH GRAFTOVA

Uspije li ovaj eksperiment, uređaj bi mogao promijeniti pravila “igre” kod presađivanja kože. Trenutno su graftovi, presadci kože, najpopularnija tehnika liječenja velikih rana, no to je povezano s nizom komplikacija.

Uz nedostatak kože, uvijek postoji rizik da će pacijent odbiti transplantaciju. Uostalom, transplantati kože također mogu zahtijevati višestruke kirurške zahvate nakon kojih ostaju trajni i vidljivi ožiljci.

“Tehnologija može eliminirati potrebu za bolnim presađivanjem kože koje uzrokuje daljnje izobličenje pacijenata koji pate zbog velikih rana ili opeklina”, kaže ravnatelj WFIRM-a Anthony Atala.

WFIRM-ov bioprinter koristio bi vlastite stanice pacijenta, osiguravajući da ih tijelo pacijenta prihvati. Dosadašnja ispitivanja pokazala su da bi sustav biotiska čak mogao potaknuti daljnje zacjeljivanje. Naime, pacijentove vlastite stanice aktivno pridonose zacjeljivanju rana tako što se unaprijed organiziraju kako bi puno brže započele proces zacjeljivanja. Dakako, postoje razni proizvodi za zacjeljivanje rana, ali oni ne pridonose izravno stvaranju kože.

EKSPERIMENTI S TKIVOM DUŠNIKA

Krajem 2019. na WFIRM-u su ispisali višestruko tkivo dušnika. Ono se sastoji od stanica glatkih mišića i hrskavice, a kombinacija materijala pomaže tkivu da se savija poput ljudskog dišnog puta.

Tkivo je tiskano pomoću biorazgradivog poliesterskog materijala i hidrogelova koji sadrže ljudske mezenhimske matične stanice, koje su sposobne za samoobnavljanje i mogu postati razne vrste stanica.

Isprobani su i drugi materijali, ali problem je bio u tome što su uvijek koristili samo jedan. No taj materijal ne bi bio dovoljno jak da održi dišne ​​putove otvorenim i nije pružao potrebnu fleksibilnost. Nova metoda biotiska pruža kombinaciju fleksibilnosti i snage potrebne za oponašanje nativnog tkiva dušnika, objašnjavaju na WFIRM-u.

Istraživači sad procjenjuju dugoročnu funkciju kako bi osigurali zadržavanje tkiva izvan laboratorijskog okruženja, a njihova zapažanja objavljena su u časopisu Nature’s Scientific Reports.

Izvor: Bug

Foto: snimka zaslona

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.