Učenici Ekonomske škole u radnom posjetu Budimpešti

Na završnoj, odnosno dodatnoj mobilnosti u sklopu projekta Entrepreneurial Young Citizens of Modern Europe u Budimpešti od 04. 07. – 10. 07. 2021., učenici i nastavnici iz Hrvatske i Mađarske nastavili su provoditi dodatne aktivnosti projekta, čija je tema integracija osoba s posebnim potrebama u oblike društvenog poduzetništva.

Susret u Budimpešti fokusirao se na osmišljavanju promjena koje možemo napraviti kako bi osobama sa smanjenim mogućnostima pružili jednaku priliku za uključivanje u svakodnevni rad i život.

Osim ovih tema, učenici su sudjelovali i u drugim radionicama istražujući teme koje rasizma, prava žena, imigranata, prava životinja, online bullyinga.

Ekonomsku školu Braća Radić predstavljali su učenici Sara Buljan, Tena Žulj, Marija Fogadić, Lorena Dedić i Patrik Mandarić u pratnji profesorica Snježane Marić i Vesne Šimić.

“Tijekom prethodne mobilnosti, također u Budimpešti u listopadu 2019., najavljeno je otvaranje kafića/restorana Never give up kojega smo ovom prilikom i posjetili. Zaposlenici na puno radno vrijeme su isključivo osobe sa nekom od poteškoća i smanjenih mogućnosti. Objasnili su nam kako je došlo uopće do osnutka i kako teče radni dan, te kako je ipak moguća inkluzija osoba s poteškoćama u bilo koji aspekt života. Program smo nastavili u školi s radionicama socijalnog poduzetništva, razvijanjem digitalnih vještina, oblika uključenosti osoba s poteškoćama i raznih oblika diskriminacije.

Sensory garden“ je zabavni park prilagođen slijepim i slabovidnim osobama svih uzrasta koji smo imali priliku posjetiti drugi dan mobilnosti. Kroz vrt su nas proveli štićenici udruge slijepih i slabovidnih osoba, ispričavši nam kako se razvila i realizirala ova hvale vrijedna ideja, koja im je omogućila da se bave sportom i rekreacijom, te da aktivno koriste svoje slobodno vrijeme. Zajedno sa svojim domaćinima okušali smo se u stolnom tenisu, kuglanju i opuštanju na ljuljačkama s povezima na očima i tako bar na trenutak doživjeli iskustvo osoba s oštećenjem vida.

Nakon toga smo se vratili u školu razmijenili dojmove o posjetu vrtu, te poslušali prezentacije koje su sudionici u mobilnosti pripremili prije susreta. a koje ćemo kasnije podijeliti s ostalim učenicima u svojim školama, kako bismo i po završetku projektnih aktivnosti nastavili senzibilizirati zajednicu u kojoj živimo i radimo o potrebi inkluzije u svim aspektima društvenih aktivnosti.

Idući dan smo proveli u ugodnom društvu psa Pixela i njegove trenerice iz Centra za obuku pasa za slijepe i slabovidne. Učenici su s povezom na očima imali prilike iz prve ruke iskusiti kako je to prepustiti se vođenju psa kroz školu svladavajući razne prepreke koje slijepe i slabovidne osobe imaju u svakodnevnom životu.

Na +40C0 uslijedio je obilazak znamenitosti ovog ogromnog grada, City quiz i podjela certifikata o provedenim aktivnostima.

Budući da autobusna linija do Đakova ne prometuje svakodnevno, bili smo „prisiljeni“ provesti u Budimpešti i slijedeći dan pa smo se stigli se i osvježiti na prekrasnim otvorenim bazenima PALATINUS u Budimpešti,” pišu profesorice Snježana Marić i Vesna Šimić.Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.