Skupština OBŽ: Kreditni potencijal za stambene kredite povećan na 100 milijuna kuna

Prva ovogodišnja, odnosno 36. sjednica aktualnog saziva Skupštine Osječko-baranjske županije održana je danas, 28. siječnja 2021. godine, u dvorani Aula magna Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Na dnevnom redu sjednice bilo je 12 točaka i sve su usvojene. Između ostalog vijećnici su usvojili promjene Statuta Osječko-baranjske županije, Izmjene i dopune Prostornog plana Osječko-baranjske županije, zatim novosti u projektu “Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva”, Informaciju o potporama poljoprivredi i ruralnom razvoju na području županije, Izvješće o stanju u školstvu i poslovanju školskih ustanova čiji je osnivač Osječko-baranjska županija…

Župan Ivan Anušić posebno je naglasio novosti u projektu “Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva” koji Osječko-baranjska županija provodi od 2019. godine.

– Današnjom odlukom osiguravamo nastavak projekta “Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva” i financijski udvostručujemo njegovu vrijednost. Uz Osječko-baranjsku županiju u projekt se uključuje sve više općina i gradova, a zajedno sufinanciramo kamate na stambene kredite, što je jedini takav projekt u Hrvatskoj – rekao je župan Anušić.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović dodala je kako je Osječko-baranjska županija 2019. godine pokrenula projekt kojim subvencionira kamate za osobe koje imaju prebivalište, zasnovan radni odnos ili kupuju stan ili kuću na području županije te je u partnerstvu s poslovnim bankama osigurala kreditni potencijal od 50 milijuna kuna. – Taj iznos je iskorišten jer smo imali 142 korisnika koji su kupili stan ili kuću na području županije. S obzirom da i dalje postoji veliki interes korisnika, danas je kreditni potencijal povećan za dodatnih 50 milijuna kuna te iznosi 100 milijuna kuna. Sada slijedi potpisivanje novog ugovora s poslovnim bankama te potom nastavak provedbe projekta, a nadamo se još povoljnijim uvjetima za korisnike – rekla je.

Župan je upozorio i na značaj sufinanciranja prijevoza željeznicom studenata s područja Osječko-baranjske županije za što je ove godine u proračunu osigurano 300.000 kuna, no ako bude potrebno taj iznos će se povećati. Sufinancirani prijevoz prošle je godine koristilo 317 studenata, a ove se godine već prijavilo 463 studenata-korisnika.

Na početku sjednice vijećnici su postavljali pitanja i davali prijedloge županu. Ovoga puta to su učinili vijećnici Ivica Šimundić, Ivica Mandić, Andrej Jurić, Marko Bogatić, dr. sc. Nedeljko Bosanac, Marija Čaćić, Ivana Bagarić i Vanja Prošić. Posebnu pozornost dobilo je pitanje Marka Bogatića o problematici komaraca. Župan je naglasio da se dvije i po godine priča o komarcima, a nakon poznatih problema zbog najezde komarava i intervencije Županije uz pomoć Vlade RH, kao i drugih aktivnosti, prošle godine je pred gradove i općine izašao s konkretnom inicijativom za sustavnu borbu protiv komaraca. Na žalost, pojedini gradonačelnici i načelnici su odbili inicijativu te sada isključivo jedinice lokalne samouprave snose i odgovornost za stanje koje će biti ovoga ljeta.

– Sada sam htio osvijestiti javnost da postoje i ljudi na čelnim pozicijama gradova i općina naše županije koji ne žele, neće i ne razumiju problem koji stvaraju s komarcima, a on može biti i ozbiljan zdravstveni problem zbog bolesti koje oni prenose. Nakon izbora naći ćemo rješenje u dogovoru s gradonačelnicima i načelnicima ili izmjenama zakona na nacionalnoj razini – poručio je župan.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.