Potpisan ugovor o izgradnji Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće

Ugovor o izgradnji Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, u vrijednosti 101.577.461,42 kuna i s rokom izvršenja od 18 mjeseci, danas (26. veljače 2021. godine) potpisao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić s predstavnicima zajednice izvođača; Projektgradnja plus d.o.o. Gornja Vrba i Osijek-Koteks d.d. Osijek. Potom je potpisao i Ugovor o stručnom nadzoru nad građenjem RDC-a s tvrtkom H5 d.o.o. Zagreb u vrijednosti 1.346.400,00 kuna.

– Projekt Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće smo dugo najavljivali. Tri i po godine pripremali smo ga kroz osiguranje sredstava za projektnu dokumentaciju, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, osiguranje sredstava za samu izgradnju, projektiranje, ishođenje građevinske dozvole i ostale postupke, a sada započinjemo s konkretnom izgradnjom. Riječ je o strateškom projektu koji će okupljati male proizvođače voća i povrća na području naše županije i pružiti im mogućnost da budu konkurentniji, pristupačniji i kvalitetniji na tržištu Hrvatske i EU. RDC-e će imati sušaru, pakirnicu i sortirnicu te ekološku liniju za preradu voća i povrća koja će biti odvojena od ostatka standardne proizvodnje. Svjesni smo situacije u kojoj se nalazi hrvatska poljoprivreda, ponajprije zbog nedostatka ovakvih kapaciteta, pa je takva infrastruktura potrebna svim proizvođačima u Republici Hrvatskoj kako bi bili konkurentni na europskom i svjetskom tržištu – rekao je danas župan Ivan Anušić.

Dodao je da je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU financiralo izradu projektne dokumentacije, a Županija je osigurala dio sredstava. Očekuje da se u projekt uključi Ministarstvo poljoprivrede ili neko drugo ministarstvo, no ako se to ne dogodi Županija je spremna sama financirati projekt.

U ime zajednice izvođača, predsjednik Uprave Projektgradnje plus d.o.o. Miljenko Zovko rekao je kako već idući tjedan počinju pripremni radovi te da su spremni projekt realizirati u ugovorenom roku, a nada se i ranije. Uspješan tijek radova očekuje i direktor tvrtke H5 d.o.o. Janko Artuković.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling istaknula je kako je izgradnja RDC-a planirana kroz tri faze. U prvoj fazi planirana je izgradnja skladišnih kapaciteta za voće i povrće sa sortirnicom, pakirnicom i laboratorijem za praćenje kontrole kvalitete proizvoda, linija za proizvodnju soka, potrebnih upravnih i pomoćnih prostorija. U prostoru Eko industrijske zone Nemetin gradit će se objekt koji se sastoji od tri zasebna dijela koji čine jednu cjelinu, a to su hladnjača s komorama, sortirnice, pakirnice i prerade te upravna zgrada.

Ukupni rashladni kapacitet hladnjače je 2.910 tona raspoređenih u 23 rashlade komore, a podijeljen je na dijelove za ekološku i konvencionalnu proizvodnju. Za ekološke proizvode osigurano je 7 komora s U.L.O režimom hlađenja, i to 3 komore kapaciteta 150 tona i 4 komore kapaciteta 60 tona, odnosno ukupno 690 tona rashladnog kapaciteta. Za konvencionalnu proizvodnju planiran kapacitet rashodnih komora je 2.220 tona, raspoređeno u ukupno 16 komora (10 komora s U.L.O. atmosferom, 6 komora s dinamičkom atmosferom te 6 komore s normalnom atmosferom ukupnog kapaciteta 329 tona).

Ukupni skladišni kapacitet hladnjače iznosi 3.298 tona voća i povrća, a ukupna površina cijelog objekta je 8.182,15 m2. Prema podacima iz glavnog projekta ukupan broj potrebnih radnika je 54, i to 25 stalno zaposlenih i 29 sezonskih radnika.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.