Podizanjem Zelene zastave obilježen Dan škole OŠ “Ivana Brlić Mažuranić” Strizivojna

14. 6. 2021. godine, u OŠ „Ivana Brlić Mažuranić“, Strizivojna obilježen je Dan škole. Ovom svečanošću obilježili smo poštujući epidemiološke mjere koje su na snazi jedan od najvažnijih dana naše institucije. U 10 sati okupili smo se ispred škole s ciljem podizanja Zelene zastave i obilježavanja Zlatnog statusa naše Ekoškole. Nekoliko riječi o samom ulasku u program međunarodnih Ekoškola rekli su koordinatorice, Ivanka Ratković Itana Tomšić i Ivana Soldo Klanac. Na kraju o značaju ekosvijesti za čovječanstvo govorio je ravnatelj Andro Mršić

Podizanje Zelene zastave

      Dan naše škole ove školske godine obilježen je podizanjem Zelene zastave. Zelena zastava simbol je pripadanja međunarodnim Ekoškolama čiji programa u Republici Hrvatskoj provodi Udruga Lijepa Naša. U lipnju 2009. godine pokrenut je postupak ulaska naše škole u program međunarodnih Ekoškola i 30. 4. 2010. godine to smo i ostvarili. Postali smo aktivni sudionik u zaštiti prirode i okoliša. Ekoškole potiču učenike na rješavanje ekoloških problema na razini na kojoj mogu vidjeti stvarne i opipljive rezultate, razvijaju osjećaj odgovornosti i njeguju stavove i promišljanja  ka održivosti.

       OŠ „I.B.Mažuranić“, Strizivojna je Ekoškola 10. generacije i u lipnju 2020. godine primili smo Zlatni certifikat kao priznanje za deset godina kontinuiranog provođenja programa Ekoškole. To je program koji se provodi kroz sedam koraka, uključujući projekte u koje smo uključeni kao što su Dani kruha, Eko-paket, Mi jedemo odgovorno, Veliki lov na biljke i naši samostalni projekti. Jedan od naših samostalnih projekata je i arboretum u područnoj školi u Soljaku koji obuhvaća sadnju voćaka i drugog bilja. To je višegodišnji projekt koji je započeo 2016. godine, a ove godine u sklopu toga uključili smo se u kampanju „Zasadi drvo, ne budi panj“ . Prijavom u projekt dobili smo nekoliko novih sadnica kojima smo obogatili arboretum. Svrha ovog projekta je aktiviranje učenika u poboljšanju i unaprijeđenju okoliša škole te kroz određeni period upotreba dospjelog voća izradom ekosokova i đemova i općenito konzumacije zdravih ekoplodova. Ove školske godine obilježili smo i Dan Ekoškole pod nazivom „Da nam ne treba plastika, nije znanstvena fantastika“. Tom temom smo osvijestili učenike o štetnosti uporabe plastičnih vrećica i plastične ambalaže za okoliš te njihovom nemogućnosti recikliranja na prirodan način. Pomoću mobilne aplikacije PlantNet izradili smo herbarije i  determinirali biljke u okolišu škole. Obilježili smo veliki broj ekoloških datuma Dan planete Zemlje, Dan voda, Dan biološke raznolikosti itd.

       Ekoškole od samoga početka stavljaju veliki naglasak na uključivanje lokalne zajednice. Na taj se način lekcije koje učenici nauče u školi prenose u lokalnu zajednicu u kojoj vode do održivijih, ekološki odgovornijih obrazaca ponašanja. Međunarodne Ekoškole su smislen put ka unaprjeđenju okoliša i pozitivno utječu na život mladih ljudi, njihovih obitelji, školskog osoblja i lokalnog stanovništva. Slijedeći status za koji ćemo se kandidirati je Dijamantni status koji će također biti dokaz naše sveobuhvatne brige o zaštiti prirode i okoliša. Škola će i nadalje ostvarivati aktivnosti kroz projekte koji omogućavaju život čovjeka usklađen s prirodom.

   –  Ivana Soldo Klanac

 Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.