Peta žrtva i tri novozaražena u OBŽ, policija će sankcionirati okupljanja ispred trgovina

Još jedna preminula osoba, osamdesetdvogodišnja žena – onkološki bolesnik,  i tri novozaražene osobe od ukupno 130 testiranih u Županijskom zavodu za javno zdravstvo i KBC-u Osijek – današnja je bilanca stanja u Osječko-baranjskoj županiji, izvijestili su na redovitoj konferenciji za novinare članovi Županijskog stožera civilne zaštite.

Od troje novozaraženih, dvije su osobe iz Osijeka, a jedna iz Višnjevca s tim da su epidemiolozi otkrili svih 15 kontakata novog slučaja koji nije dosad bio u samoizolaciji.

„S obzriom na broj testova i broj novozaraženih, možemo biti zadovoljni i situacija je pod kontrolom”, konstatirao je Zlatko Padžić, ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo.

U osječkom KBC-u liječi se 27 pacijenata od kojih je pet na respiratoru, a u samoizolaciji su 462 osobe.

Policija je otkrila šest osoba u kršenju mjera samoizolacije; pet u Osijeku i jedna u Našicama, a u kontroli prometa –  od 2874 osobe bilo je 12 s  nevažećom  propusnicom.

Načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece upozorio je na sve učestaliju pojavu okupljanja građana ispred ili u dvorištima trgovina  gdje konzumiraju kupljeno piće, a to se, kako je zaprijetio, neće tolerirati. “Bit će sankcionirani i oni koji se okupljaju, ali i oni koji im to dopuštaju”, rekao je Bece.

„Ova bolest ne pogađa samo stariju populaciju, nego i one mlađe”, upozorio je načelnik Županijskog stožera Goran Ivanović koji je posalo upozorenje i  načelnicima  lokalnih stožera civilne zaštite  da „oni nisu šerifi te da i za njih vrijede one zabrane koje vrijede za ostale građane”.

„Vi niste nikakvi lokalni šerifi koji su uzeli vlast u svoje ruke pa sve ono što je zabranjeno drugima vama je dozvoljeno. Vi morate provoditi odluke koje su spuštene s viših razina, prema tome, sve što je zabranjeno građanima zabranjeno je i vama”, konstatirao je Ivanović pozvavši na maksimalno intenziviranje mjera opreza i sigurnosti uz omogućavanje funkcioniranja onih djelatnosti kojima je to dopušteno.

Posebno upozorenje upućeno je  starijim osobama da  smanje izlaske.Izvor

Najnovije