Otvorena Šumska poučna staza Kolođvar

U organizaciji Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Osječko-baranjske županije danas (28. travnja 2021. godine) otvorena je Šumska poučna staza Kolođvar. Riječ je o projektu na području općina Antunovac i Čepin, vrijednom 450.000,00 kuna koji je u cijelosti financiran od strane Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

– Projekt „Krajobrazno uređenje šumske poučne staze Kolođvar – područje Ivanovac/Čepin“ odradila je JU Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima OBŽ zajedno s općinama Antunovac i Čepin, Županijskom razvojnom agencijom OBŽ, Hrvatskim šumama i Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Na Kolođvaru su se i ranije okupljali mještani, igrala djeca, no s dodatnim sadržajima, šetnicom, biciklističkim odmaralištem, kao i manifestacijama koje se događaju tijekom godine dobili smo razinu više. Sada to postaje ne samo mjesto dolaska žitelja ove dvije općine nego cijele županije i drugih gostiju, a projekt se nastavlja dodavanjem novih sadržaja te će unaprijediti turističku ponudu i vidljivost ovog područja – rekao je župan Ivan Anušić te podsjetio da utvrda potječe iz 1263. godine.

Ravnatelj Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima OBŽ Davor Mikulić ističe kako su radovi na projektu počeli u listopadu prošle godine, a završili 1. travnja ove godine. Poučna staza je duga 1.270 metara, a na njoj su škola u prirodi, vidikovac, odmorište, pet info tabli, dvije šumarske knjige, klupe i drugi elementi, a svi ti elementi su napravljeni od hrastovine.

– Općina Antunovac je već ranije prepoznala ovu lokaciju kao poseban potencijal te smo sukladno mogućnostima uložili financijska sredstva da se ovdje napravi odmorište za cikloturiste, odnosno da se već u prvoj fazi Kolođvar nađe na turističkoj karti, a osobito da naši mještani dobiju novo okruženje za odlazak u prirodu. Poučna staza je još jedan odličan projekt Osječko-baranjske županije, koji će uz ostalo koristiti i za potrebe školske djece – kazao je načelnik Općine Antunovac Davor Tubanjski.

Načelnik Općine Čepin Dražen Tonkovac je dodao kako je u tijeku javni natječaj za restauraciju i revitalizaciju Utvrde Kolođvar, najstarije utvrde u ovom dijelu Europe, te da se cjelokupan projekt nastavlja razvijanjem dodatnih sadržaja, među kojima su i sadržaji koje nudi obližnji ribnjak.

Ravnatelj JU ŽRA OBŽ Tomislav Barbarić dodao je kako je ovo samo jedan od aktualnih projekata koji se radi u Županiji i koji pomaže Županijska razvojna agencija OBŽ.

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.