Općina Draž: Uspješan razvoj turizma i poljoprivrede u biseru kontinentalnog turizma

Obilaskom pontona na plaži u Dražu, namijenjenog za treninge članova Hrvatskog veslačkog kluba Baranja, danas (16. travnja 2021. godine) počeo je radni posjet župana Ivana Anušića Općini Draž. U pratnji općinskog načelnika Stipana Šašlina, generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića, direktora VGO Osijek Željka Kovačevića te njihovih suradnika, župan je obišao neke od zajedničkih investicija Osječko-baranjske županije, Općine Draž i Hrvatskih voda (Crpnu stanicu Šarkanj, novi most preko odvodnog kanala Crpne stanice Draž i spojne ceste prema ŽC 4018 te radove na izgradnji Sustava navodnjavanja Puškaš).

– Izuzetno smo zadovoljni realiziranim projektima, visinom uloženih sredstava i svega što je u protekle četiri godine napravljeno na području Općine Draž. Baranja je biser kontinentalnog turizma Hrvatske te je tako vidimo i razvijamo, a posebnu ulogu u tomu ima Općina Draž. Ova općina će naravno i dalje razvijati svoje turističke potencijale i ponudu, ali i sustave za navodnjavanje te uopće poljoprivredu, baranjsku tradiciju koja je u Dražu specifična i jaka. Danas mogu iskazati zadovoljstvo inicijativama Općine Draž na čelu s načelnikom Šašlinom i reći da ostvarujemo odličnu suradnju općine, županije, ministarstva i Vlade RH, Hrvatskih voda i drugih, a sve to rezultira ovako kvalitetnim projektima – rekao je župan Ivan Anušić. Dodao da je Osječko-baranjska županija u zadnje četiri godine kroz razne projekte investirala 2 milijuna kuna na područje Općine Draž, a dodatnih 5,5 milijuna kuna uložila je u projekte koji se realiziraju preko Hrvatskih voda.

Načelnik Općine Draž Stipan Šašlin dodao je kako su turizam i poljoprivreda strateške grane razvoja i poduzetništva u ovoj općini te su najvažniji projekti upravo iz tih segmenata.

– Zahvaljujući pomoći Osječko-baranjske županije i Hrvatskih voda prije tri godine u funkciju smo stavili plažu Topoljski Dunavac. Vrlo važna investicija na području naše Općine je i Crpna stanica Šarkanj koja je neophodna za Sustav navodnjavanja Puškaš, a tu je i cesta između Draža i Gajića te most u Crnom kanalu, vrijedni 2,5 milijuna kuna, također izgrađenih uz pomoć Osječko-baranjske županije i Hrvatskih voda – kazao je Šašlin.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je da će Crpna stanica Šarkanj omogućiti daljnje razvijanje sustava navodnjavanja, prije svega SN Puškaš koji će moći navodnjavati 916 hektara, a uz dodatno osiguranje novih količina vode i novih 750 hektara.

– Zajedničko ulaganje Osječko-baranjske županije i Hrvatskih voda u ovom projektu iznimno je važno jer će omogućiti dovod vode iz Dunava u razdobljima kada nema dovoljnih količina vode u Topoljskom Dunavcu. Brinemo o održivom razvoju i ribljem fondu unutar ovog dunavca, ujedno želimo omogućiti turistički razvoj uz ovo kupalište, a isto tako osigurati dovoljno vode za korisnike navodnjavanja. Ulaganja su velika, Županija je uložila više od pet milijuna kuna, a Hrvatske vode 20 milijuna kuna – rekao je Đuroković.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ Silva Wendling kazala je da SN Puškaš koriste dva velika korisnika, Belje plus i Poljoprivredna zadruga Bajmak.

– To su naši veliki korisnici koji su podnijeli zahtjev da se izgradi ovaj sustav jer su svjesni da nema ozbiljne poljoprivredne proizvodnje bez navodnjavanja. Izgradnjom crpne stanice i dovođenjem dovoljnih količina vode ovaj sustav se može nadograđivati zato što se sjeverno nalaze velike površine poljoprivrednog zemljišta na kojima se može dodatno uvesti sustav navodnjavanja. Županija je svjesna važnosti izgradnje sustava navodnjavanja zbog čega smo i prihvatili sufinanciranje ove izgradnje s gotovo 5 milijuna kuna, a želimo da se u projekt uključe i novi korisnici. Inače, korisnici priznaju da izgradnjom ovog sustava, kao i privremenim  korištenjem do sada, imaju dvije žetve i ostvaruju dodatne prihode. Nadamo se da ćemo izgradnjom svih planiranih sustava navodnjavanja na području naše županije povećati obujam poljoprivredne proizvodnje i prijeći na dohodovnije poljoprivredne kulture – istaknula je pročelnica Wendling.

– Osječko-baranjska županija u protekle četiri godine sustavno razvija sport i turizam. Sve je više poduzetnika s područja Općine Draž registriranih za pružanje usluga u turizmu koji prate sve veći broj inozemnih, ali i domaćih posjetitelja ovom kraju. Kada govorimo o sportu, Topoljski Dunavac je izvrsno mjesto za trening veslača, s obzirom na mirnoću vode te ovdje djeluje i Hrvatski veslački klub „Baranja“ iz Draža od 2007. godine. Riječ je o vrlo uspješnom klubu koji je u protekle četiri godine sudjelovao na 24 regate, osvojili su 30 medalja, a Osječko-baranjska županija prepoznaje napore koji treneri i natjecatelji ulažu, stoga smo pomogli u izgradnji pontona, nabavi veslačkog čamca i veslačkog ergometra za što je izdvojeno 94.000 kuna – rekla je Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport OBŽ.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.