Novi Sustav navodnjavanja Budimci-Krndija obuhvatit će 565 hektara

Župan Ivan Anušić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković danas (3. svibnja 2021. godine) u sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku potpisali su Ugovor o javnoj nabavi građenja Sustava navodnjavanja Budimci-Krndija u vrijednosti 26.610.238,95 kuna sa zajednicom gospodarskih subjekata Vodotehnika d.o.o. Zagreb i Osijek-Koteks d.d. Osijek, kao i Ugovor o javnoj nabavi stručnog nadzora nad izvođenjem radova na građenju istog sustava u vrijednosti 475.000,00 kuna sa zajednicom gospodarskih subjekata Fincon d.o.o. Osijek i  Infraterra d.o.o. Husain Kutina.

– Osječko-baranjska županija u protekle četiri godine posebnu je pozornost usmjeravala na izgradnju sustava za navodnjavanje na području županije jer smo svjesni da su oni budućnost naše poljoprivrede. Ukupno je projektirano 16 sustava, četiri su u fazi izgradnje, a SN Budimci-Krndija, za koji smo danas potpisali ugovor o izgradnji, veličine je 565 hektara. Radi se o sustavu koji će uskoro biti na raspolaganju krajnjim korisnicima, a kao Županija nastojimo sustavno brinuti o području na kojem živimo imajući u vidu i budućnost jer smo svjesni utjecaja klimatskih promjena. Potrebe u proizvodnji traže ovakve sustave koji su preduvjet ozbiljnog bavljenja poljoprivredom, kako velikih proizvođača tako i manjih, primjerice obiteljskih gospodarstava. Osječko-baranjska županija nastoji pomoći u tome, ne samo izgradnjom sustava za navodnjavanje, već i izgradnjom Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće koji je u poodmakloj fazi izgradnje te bi uskoro trebao biti na korist našim poljoprivrednicima – rekao je župan Ivan Anušić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako je dobra suradnja Hrvatskih voda s Osječko-baranjskom županijom pri izradi projektne dokumentacije urodila plodom, na čemu je zahvalio Županiji, županu Anušiću i pročelnicima koji su u tome pomogli.

– U posljednjih pet godina od strane Županije i Hrvatskih voda uloženo je više od 20 milijuna kuna u izradu projektne dokumentacije. Danas potpisani ugovor o izgradnji SN Budimci-Krndija financira se iz Europskog fonda za ruralni razvoj, od čega je 85% bespovratnih sredstava, a 15% je doprinos Vlade RH. Također, Osječko-baranjska županija i Hrvatske vode iznašli su sredstva za razvoj sustava navodnjavanja u Baranji, to je područje Puškaša vrijednosti 23 milijuna kuna. Time dolazimo do podatka da u ovom trenutku imamo projekte vrijedne više od 73 milijuna kuna koji će doprinijeti povećanju dohodovnosti proizvodnje te adaptaciji na klimatske promjene – kazao je Đuroković te pozvao poljoprivrednike da budu hrabri i proizvode, nadograđujući se određenim stupnjem prerade, hladnjačama i svime što je potrebno modernoj poljoprivredi.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ Silva Wendling naglasila je kako je danas potpisani ugovor već treći ugovor o izgradnji sustava navodnjavanja za koje su odobrena sredstva iz Europskog fonda za ruralni razvoj.

– Ukupno nam je odobreno gotovo 50 milijuna kuna, a – zajedno s ulaganjima u SN Puškaš – gradimo četiri sustava za navodnjavanje na području Županije čiji je obuhvat više od 1.700 hektara. Radi se o vrijednim investicijama kojima će upravljati Osječko-baranjska županija zajedno s korisnicima, s kojima će Županija dogovarati i vrstu proizvodnje i potrebne količine vode za navodnjavanje. Nastavit ćemo s Hrvatskim vodama projektirati postojeće sustave, ali i buduće za koje su korisnici iskazali svoj interes. Što se tiče zainteresiranosti, da bi se mogli uopće javiti na Program ruralnog razvoja jedan od uvjeta je bio da imamo zaključen predugovor o priključenju s korisnicima tog sustava, što imamo za ova tri sustava koja se grade. Županija će pokušati prema nadležnim institucijama prilikom izrade operativnog programa za novo programsko razdoblje zajedničke poljoprivredne politike predložiti mjeru pomoći krajnjim korisnicima za nabavu opreme na njihovim parcelama – objasnila je pročelnica Wendling.

Predsjednik Uprave Osijek-Koteksa d.d. Zoran Škorić izrazio je zadovoljstvo što kao izvođači potpisuju ugovor ove vrijednosti, a posebno što ga potpisuju u svojoj, Osječko-baranjskoj županiji koja će time dobiti dodanu vrijednost. – Obvezali smo se da ćemo radove obaviti kvalitetno i u roku od 20 mjeseci – kazao je.

U ime tvrtke Žito kao krajnjeg korisnika ovog Sustava navodnjavanja, potpisivanju ugovora je nazočio Mato Božić, član Uprave Žita. – Ovo je dugi proces i drago mi je da je završio potpisivanjem ugovora. Zahvaljujem se Osječko-baranjskoj županiji i Hrvatskim vodama koji su uložili velike napore u izradu projekta. Kao krajnji korisnici u ovome vidimo veliku prednost jer kao tvrtka ulažemo velike resurse, posebno u poljoprivredno tlo, ljude i digitalizaciju, a ovim ulaganjem ostvarit ćemo dodanu vrijednost – zaključio je Božić.

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.