Novi mamograf u Đakovu donosi bolju dijagnostiku i smanjenje lista čekanja

Povodom početka rada na novom digitalnom mamografu, župan Ivan Anušić sa suradnicima je danas (1. prosinca 2021. godine) posjetio Ispostavu Doma zdravlja Osječko-baranjske županije u Đakovu. Naime, Dom zdravlja OBŽ u srpnju 2021. godine nabavio je digitalni mamograf za potrebe Odjela radiološke dijagnostike u Đakovu, a da bi se uređaj pustio u funkciju bilo je neophodno obaviti i dodatne građevinske, vodoinstalaterske i elektroinstalaterske radove u zgradi Doma zdravlja.

– Ukupna vrijednost digitalnog mamografa je 1,5 milijuna kuna, a Dom zdravlja Osječko-baranjske županija nabavio ga je decentraliziranim sredstvima. Danas smo obišli i druge ambulante u Đakovu, s obzirom da smo najveći iznos sredstava putem projekta Dostupnije primarne zdravstvene zaštite izdvojili upravo za đakovačku ispostavu Doma zdravlja OBŽ, ukupno oko 4,5 milijuna kuna – rekao je župan Ivan Anušić.

Ravnateljica Doma zdravlja OBŽ Justinija Steiner zahvalila je Osječko-baranjskoj županiji na potpori za taj i druge projekte. – Ova investicija je značajna za žene s područja Đakova, ali i cijele županije, a uređaj je jako važan u prevenciji karcinoma dojke koji je najčešći karcinom kod žena. Na uređaju radi 10 radiologa, svi su educirani, vrsni i umreženi, pa su i liste čekanja bitno smanjene. Na mamografu u Đakovu mjesečno se obavi 300 do 400 mamografija, i to najviše iz Nacionalnog programa prevencije – rekla je ravnateljica Steiner te uputila poziv ženama da se što više odazivaju na Program prevencije koji predstavlja važan korak u suzbijanju i liječenju karcinoma dojke.

– Osječko-baranjska županija i ove godine izdvaja značajna sredstva za sustav zdravstva, dakle gotovo 24 milijuna kuna iz decentraliziranih sredstava uloženo je u sve zdravstvene ustanove kojima smo osnivač. Osim toga, Županija je za Dom zdravlja OBŽ iz izvornih sredstava izdvojila gotovo 2,6 milijuna kuna, ulažući i u nabavu opreme i u ljudske resurse – kazala je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje OBŽ Ivana Stanić i naglasila važnost prevencije u borbi protiv raka dojke.

Novi digitalni mamograf u Đakovu ujedno omogućava brže i točnije dijagnosticiranje bolesti dojke. Uređaj se odlikuje i manjom dozom zračenja, većom brzinom dobivanja snimke, i to na ekološki prihvatljiv način. Dodatna prednost je korištenje računalno potpomognutog sustava otkrivanja u svrhu povećanja sigurnosti te korištenje tehnike koja otkriva i do tri nova karcinoma dojke na 1.000 pregledanih žena.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.