Naselje Karašica dobiva kvalitetan nasip za obranu od poplava

S tri strane vikend naselja Karašica, na obali Drave između Osijeka i Petrijevaca, danas (3. svibnja 2021. godine) počela je izgradnja nasipa za obranu od poplava. Vrijednost izgradnje 902 metra nasipa je 4.757.088,26 kuna, investitor su Hrvatske vode, a izvođač radova tvrtka Vuka d.d. Osijek. Na prigodnom otvorenju radova nazočili su generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

– Izgradnja nasipa u naselju Karašica je još jedno od niza ulaganja kojima se povećava sigurnost stanovnika Osječko-baranjske županije. Naime, 2014. godine vodostaj u Osijeku je dosezao gotovo +450 centimetara i da nije bilo izgrađenog privremenog nasipa na ovom području, ali i truda djelatnika Hrvatskih voda te vojske i policije ne bismo uspjeli obraniti ovo naselje s 200-njak kuća. S obzirom na klimatske promjene i učestalost ekstremno niskih i ekstremno visokih vodostaja bilo je nužno razmišljati kako naselje obraniti od poplava. Iz tog razloga izgradit ćemo nasip dužine 902 metra vrijednog 4,8 milijuna kuna koji bi trebao pružiti veliku sigurnost ljudima. Druga faza će biti zaštićivanje nasipa sa sjeverne, odnosno s dravske strane, postavljanjem trajnih montažnih elemenata. Treba reći da iz godine u godinu nadograđujemo sustave obrane od poplava na području Osječko-baranjske županije čime smo znatno povećali sigurnost, a tome svjedoči činjenica da nismo imali značajnijih ugroza u posljednje vrijeme – rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te zahvalio Osječko-baranjskoj županiji i načelniku Općine Petrijevci Ivi Zeliću u pomoći na ovakvim projektima.

Direktor osječke podružnice Hrvatskih voda Željko Kovačević podsjetio je da ova tvrtka radi i na drugim velikim projektima upravljanja vodnim sustavima.

– Radimo na poboljšanju sustava obrane od poplava, posebno nakon teške 2014. godine kada smo imali nekoliko točaka obrane, a jedna od njih je bila ovdje u naselju Karašica. Osim izgradnje ovog nasipa, u izgradnji je i nasip na Sv. Đurađu, a uređuje se i obaloutvrda u Osijeku, dakle sve utvrde na rijeci Dravi su pod kontrolom i ne očekuju se veći problemi kod podizanja vodostaja. Osim ovih projekata, Hrvatske vode pozornost pridaju i izgradnji akumulacija, a zajedno s Osječko-baranjskom županijom razvijamo sustave navodnjavanja. Time na najbolji mogući način odgovaramo klimatskim promjenama i stvaramo integralni sustav upravljanja vodama – istaknuo je Kovačević.

Načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić kazao je kako ovaj projekt puno znači stanovnicima naselja, osobito nakon katastrofalnih poplava 2014. godine.

– Vjerujem da ćemo izgradnjom ovog nasipa trajno riješiti problem poplave naselja Karašica na radost svih stanovnika naselja, ali i onih koji ondje imaju vikendice. Ovo je velik projekt za Općinu Petrijevci, Osječko-baranjsku županiju i Hrvatske vode, a našoj općini ovaj je projekt posebno važan zbog konačnog uređenja nerazvrstanih cesta koje su uništene nakon teških poplava. Vjerujem da ćemo ulaganjem u komunalnu infrastrukturu zadovoljiti sve stanovnike koji to čekaju godinama – zaključio je Zelić.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.