Mijenja se TV signal: Saznajte kad ste na redu i trebate li novi prijamnik

U ponoć počinje prelazak na novi DVB-T2 televizijski sustav, a DVB-T odašiljači će se gasiti prema devet digitalnih regija do 12. studenoga. Prelazak se odnosi samo na građane koji posjeduju digitalnu zemaljsku televiziju te će biti potrebna odgovarajuća prijamnička oprema.

– Potpuni prelazak na DVB-T2/h.256 HEVC televizijski sustav počinje u utorak 27. listopada u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj te dijelovima Karlovačke i Ličko-senjske županije, a završava 12. studenoga u Splitsko-dalmatinskoj i zapadnom dijelu Dubrovačko-neretvanske županije. Nakon završetka prelaska gledatelji koji prate televizijske programe putem zemaljskih odašiljača morat će imati televizore ili samostalne prijamnike koji podržavaju novi sustav – stoji u priopćenju Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

 

Plan promjene po digitalnim regijama na novi TV signal

 

D1 Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, dio Brodsko-posavske     
27. 10. 2020. u 0:00

D2 dio Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, dio Brodsko-posavske     
29. 10. 2020. u 0:00

D3 Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, dio Bjelovarsko-bilogorske     
3. 11. 2020. u 0:00

D4  Grad Zagreb, Zagrebačka, Sisačko-moslavačka, dio Krapinsko-zagorske, dio Karlovačke
3. 11. 2020. u 0:00

D5 Primorsko-goranska, Istarska, dio Ličko-senjske    
10. 11. 2020. u 0:00

D6 dio Karlovačke, dio Ličko-senjske     
27. 10. 2020. u 0:00

D7 Zadarska, Šibensko-kninska, dio Ličko-senjske     
5. 11. 2020. u 0:00

D8 Splitsko-dalmatinska, dio Dubrovačko-neretvanske     

12. 11. 2020. u 0:00

D9 dio Dubrovačko-neretvanske
10. 11. 2020. u 0:00

 

 Antene koje su se dosad koristile za prijam signala s odašiljača, bile krovne ili sobne, nije potrebno mijenjati. Za rad novih DVB-T2 odašiljača korisnici koji gledaju digitalnu zemaljsku televiziju moraju imati odgovarajuću prijamničku opremu. Oprema se odnosi samo na televizor ili samostalni prijamnik (tzv. Set Top Box) koji mora moći podržati DVB-T2/h.265 HEVCsustav.

– Svi koji prate televiziju putem drugih platformi (IPTV-a, kabelske televizije, satelitske televizije) neće morati mijenjati svoju prijamničku opremu niti će prelazak na bilo koji način na njih utjecati. Svi oni koji imaju televizore starije od 3 godine, ili za gledanje zemaljske televizije koriste samostalne prijamnike nabavljene za gledanje starog DVB-T sustava, gotovo sigurno će trebati imati novu prijamničku opremu.  Ako korisnici nisu sigurni podržava li njihova oprema novi DVB-T2 sustav, odnosno ako to na uređajima nije jasno naznačeno, predlaže se ponovo pretražiti kanale i provjeriti imaju li nađeni kanali hrvatskih nacionalnih televizija oznaku „HD“ u kutu. Oznaka „HD“ govori da je slika u visokoj rezoluciji i da primaju novi DVB-T2 signal, a ne stari DVB-T. Cijena jeftinijih samostalnih prijamnika danas se kreće između 150 i 200 kuna, ali ako korisnici imaju stare televizore koji mogu prikazati sliku samo u standardnoj razlučivosti (kvaliteti), umjesto nabave samostalnog prijamnika mogu razmisliti i o nabavi novog televizora sposobnog prikazati sliku visoke razlučivosti (kvalitete) s već ugrađenim DVB-T2/h.265 HEVC prijamnikom. U suprotnom će slika na njihovom starom televizoru i dalje biti prikazana u dosadašnjoj kvaliteti unatoč novom samostalnom prijamniku. – izvijestili su iz HAKOM-a.

Nakon promjene odašiljača, potrebno je ponovo pretražiti televizijske programe na prijamniku kako bi ih mogli gledati u DVB-T2/h.265 HEVC sustavu. To će biti potrebno napraviti i ako već gledamo HD programe u novom sustavu jer će trenutačni televizijski kanali (frekvencije) za odašiljanje biti zamijenjeni konačnim po završetku istovremenog rada DVB-T i DVB-T2 sustava na pojedinom odašiljaču.

Više na službenoj poveznici HAKOM-a.

Foto: Pexels.com

Najnovije

error: Sadržaj zaštićen!