KROZ DVIJE GODINE IZGRADIT ĆE SE SUSTAV NAVODNJAVANJA

Općina Ernestinovo izrazito je ruralan kraj s mnoštvo kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta.  Snažne izmjene klimatskih uvjeta i tehnoloških procesa u proteklom periodu znatno su utjecale na poljoprivrednu proizvodnju. Stoga se moraju razvijati i novi pristupi i načini rada, a jedan od zasigurno pozivnih pristupa je sustav navodnjavanja koji će omogućiti optimalnu količinu vode potrebnu za pravilan i pravodoban rast i razvoj biljke, a svakako i znatno veći prinos kultura na površinama.

Potpisom ugovora koji je upriličen 13.11.2020.g.  kreće se u izgradnju sustav navodnjavanja “Mala šuma, veliki vrt” u našoj općini na 78ha poljoprivrednih parcela. Mala šuma, veliki vrt nalazi se između starog i novog toka rijeke Vuke u Laslovu i mali je poljoprivredni riječni otok. Izgradnjom sustava navodnjavanja naša Mala šuma pretvoriti će se u poljoprivredni raj u kojem će naši poljoprivrednici moći proizvoditi različite vrste visokokvalitetnih proizvoda i na samom koncu ponuditi ih kupcima koji žude za kvalitetnim, domaćim proizvodima.

Cilj Nacionalnog projekta navodnjavanje je da se organiziranjem navodnjavanja, izmjenom strukture poljoprivredne proizvodnje te uvođenjem dohodovnih kultura, osiguraju preduvjeti za primjenu novih tehnologija u uvjetima navodnjavanja, što bi trebalo rezultirati boljim korištenjem prirodnim resursa za učinkovitiju poljoprivrednu proizvodnju, a u konačnici voditi razvoju ruralnih prostora.

Podsjetimo,  Osječko-baranjska županija prijavila je projekt „Sustav navodnjavanja Mala šuma-Veliki vrt (78 ha), Laslovo“ na natječaj iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., tip operacije 4.3.1. „Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja“  u travnju 2019.g. Agencija za plaćanje u  poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je za Sustav navodnjavanja Mala šuma-Velik vrt na području Općine Ernestinovo odobrila  9,5 milijuna kuna. Intenzitet potpore iznosi 100% svih prihvatljivih troškova iz sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Rok za izvođenje radova je 24 mjeseca.

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.