Koja je tajna uspješnosti američkog tehnološkog diva?

U posljednjih šest godina, Apple je akvizirao preko stotinu kompanija, otkrio je Appleov CEO Tim Cook na sastanku za dioničare.

Apple, koji je nedavno unatoč pandemiji koronavirusa imao svoj najbolji kvartal do sada s prihodom od 111,4 milijardi dolara, kupuje neku kompaniju svaka tri do četiri tjedna. Cook je dioničarima pojasnio kako Apple kupuje kompanije zbog preuzimanje tehnologija ili zbog njihovih zaposlenika.

Cook je isto objasnio i u intervjuu za CNBC krajem srpnja 2020. godine, kada je pojasnio da je njihova strategija kupnji drugih kompanije drugačija od konkurencije. Tvrdio je kako Apple ne kupuje kompaniju jer mu je konkurencija, za što je primjerice bio optužen Facebook kada je preuzeo Instagram, već upravo zbog toga što žele njihovo intelektualno vlasništvo ili zaposlenike. Kako CNBC ističe, Appleove kupnje su najčešće toliko niske vrijednosti da ih se ne mora prijaviti Američkoj komisiji za reguliranje i trgovinu vrijednosnim papirima, pa se za njih ustvari i rijetko sazna.

Češće kupuju manje kompanije

Apple najčešće kupuje manje kompanije, čiju tehnologiju potom implementira u svoje proizvode. Tako su primjerice 2005. godine kupili Fingerworks, kompaniju koja je razvila tipkovnicu koja prepoznaje više dodira istovremenu. Kroz par godina, ta tehnologija se pronašla u njihovim trackpadovima na laptopima, ali i dijelom na ekranu iPhonea, kojem je mogućnost dodirivanja s više prstiju istovremeno bila jedna od glavnih karakteristika.

Još 2008. godine kupili su Palo Alto Semiconductor, navodno za 278 milijuna dolara. Ta kompanija se specijalizirala za snažne procesore koji troše malu količinu energije, što je posljedično dovelo i do razvoja Appleovih vlastitih procesora, koji su s vremenom postali jedni od najsnažnijih procesora u mobitelima, a odnedavno s lansiranjem procesora M1 izazivaju pravu pomutnju na tržištu računalnih procesora.

Apple je kupio i PrimeSense, izraelsku kompaniju koja je razvijala sustave za prepoznavanje objekata u tri dimenzije. Tom tehnologijom se razvila tehnologija koja stoji iza FaceID-a, sustava za prepoznavanja lica predstavljenog na iPhoneu X. No, najveća akvizicija u Appleovoj povijesti bila je kupnja Beats Electronicsa za tri milijarde dolara. Riječ je o kompaniji koju je osnovao reper Dr. Dre, a koja je proizvodila slušalice koje prvenstveno zbog svog dizajna, umjesto kvalitete zvuka, bile iznimno popularne.

Apple je mogao imati Teslu

Apple je u svojoj prošlosti kupovao i tvrtke koje su razvijale softver, poput umjetne inteligencije. Tako su 2019. godine kupili Drive.ai, kompaniju koja razvija samovozeće sustave javnog prijevoza, kako bi unaprijedili i svoje samovozeće tehnologije o kojima se dugo šuška.

No, iz Applea su poprilično pažljivi s investicijama unatoč svoje goleme vrijednosti koja premašuje dva bilijuna dolara i činjenice da su u proteklih šest godina kupili preko stotinu kompanija. Osnivač Tesle Elon Musk je 2013. godine prišao Tim Cooku s idejom da Apple otkupi Teslu, budući da je kompanija tada bila u poprilično velikim problemima i njeno preživljavanje bilo je malo vjerojatno. Kako je Musk jednom prilikom ispričao, Cook nije htio niti održati sastanak s njim.

 

Izvor: Telegram

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.