“Jednoj popisivačici rečeno je da zrači negativnom energijom i da zato ne želi s njom surađivati”

Još su tri dana preostala za provedbu druge faze Popisa stanovništva 2021.

Damir Plesac, glavni koordinator Popisa 2021. za Republiku Hrvatsku, za naš je radio ocijenio dosadašnji tijek tog odgovornog i osjetljivog posla na području Osječko-baranjske županije.

„Moram pohvaliti naše građane ovdje u Osječko-baranjskoj županiji, posebno i na području grada Đakova, Osijeka, Našica i drugih gradova, i čak bi rekao da je Osječko-baranjska županija i najbolja županija što se tiče same provedbe popisa i obuhvata popisnih jedinica, što znači da je pri kraju, a popis traje službeno do 17. listopada. Međutim, odlukom naše glavne ravnateljice popis se može produžiti do 29. listopada, za što postoji vjerojatnost da će se to i produžiti do tog datuma. Imamo dovoljno vremena da obuhvatimo apsolutno sve popisne jedinice na cijelom području RH”, izjavio je Plesac.

Kaže da je više od 500 popisivača, mahom mlađih ljudi, angažirno na popisu u Osječko-baranjskoj županiji i oni se svakodnevno susreću s različitim situacijama.

„Znate da nas ima svakakvih, od onih koji su stvarno kooperativni, koji žele suradnju, ali ima i jedan manji dio građana koji jednostavno ne žele surađivati, imaju i ponašanje i karakter drugačiji i, naravno, da je teže s njima raditi. Tu, normalno da onda postoje neki problemi; neki ne žele surađivati, ne žele uopće davati podatke, neki ne žele otvoriti vrata iako popisivač čuje da se oni nalaze u stanu, neki daju možda samo ime i prezime OIB i više ne žele dalje surađivati. Imali smo jednu zanimljivu izjavu gdje je jednoj popisivačici rečeno da zrači negativnom energijom i da ne želi s njom surađivati. Znači, ima nas svakakvih i to se događa u svakom popisu stanovništva, od povijesti pa do danas, pa eto, to je i u današnjem popisu isto tako”, navodi glavni koordinator.

Svaki popisivač za uspješno obavljen posao zaradit će između 5.000 i 6.000 kuna.

„Zna se koliko će oni zaraditi, ovisno o učinku, a za svaki stan koji popišu dobit će 4 kune, za svako kućanstvo 4 kune, za svaku osobu koju popišu 8 kuna i za svaki kod koji upišu 8 kuna. Znači, ovisno o broju popisnih jedinica toliko će biti zarada, a ako govorimo o nekim srednjim vrijednostima, onda bih rekao negdje između pet i šest tisuća kuna”, kaže Plesac.

Prvi preliminarni podaci o broju osoba, stanova i kućanstava, koji su kasnije podložni promjenama, bit će poznati 60 dana nakon kontrolnog popisa koji ide odmah nakon ovog popisa, kaže glavni koordinator uz ocjenu da će već tada biti moguće procijeniti je li u Slavoniji došlo do drastičnog pada broja stanovnika.

„I prošli i pretprošli popis pokazali su da nije bilo naselja u kojem smo imali prirast stanovništva. Dakle, u 99 posto naselja gotovo je bio negativan saldo između popisa 2001. i 2011. godine. Kao optimist ja bih želio da je drugačije, međutim, realnost je takva kakva je. Bojim se da ćemo tako isto izgubiti jedan određeni broj stanovnika kako na području Đakova i Osječko-baranjske županije, tako i na području ostalih slavonskih županija, ali ne samo slavonskih nego, bojim se, i na području cijele Republike Hrvatske”, zaključuje glavni koordinator popisa stanovništva 2021.

Foto: DZSIzvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.