IZRAĐENA PROJEKTNA DOKUMENTACIJA NUŽNA ZA OBNOVU GALERIJE PETAR SMAJIĆ U ERNESTINOVU

Galerija Petar Smajić predstavlja bogato kulturno nasljeđe, zaštićeno je kulturno dobro te zbog svoje jedinstvenosti i duge tradicije veliki je potencijal za razvoj ovog područja. Kompleks objekata s glavnom zgradom nastao je krajem 18 st., a dograđivan je i adaptiran do 20. st.

Zbog velikih troškova održavanja objekt je dugi niz godina zapušten te je stoga nužno pristupiti obnovi kako bi se, između ostaloga spriječilo daljnje propadanje. Nužno je zaštiti, obnoviti i očuvati ovu kulturnu i povijesnu baštinu jer se na taj način, između ostaloga, jamči očuvanje tradicije, kulturnog nasljeđa i jedinstvenog kulturnog izričaja- umjetnosti izrade naivne skulpture u starom slavonskom hrastu.

Kako bismo mogli pristupiti radovima na obnovi Galerije Petar Smajić, prethodno smo morali izraditi odgovarajuću dokumentaciju. Stoga je za vrijeme trajanja projekta, izrađena projektno-tehnička dokumentacija, koja između ostalog obuhvaća i Konzervatorsku studiju kroz koju su provedena povijesna i arhivska istraživanja koja su nam otkrila i približila povijesnu priču Galerije Petar Smajić.

Svrha projekta „Osiguravanje preduvjeta za revitalizaciju i obnovu Galerije Petar Smajić Ernestinovo“ bila je stvaranje preduvjeta za obnovu i revitalizaciju kulturne baštine (dvorac Reiner – Galerija Petar Smajić) Općine Ernestinovo kojom se osigurava doprinos održivom razvoju lokalne i regionalne zajednice kroz razvoj turističkih potencijala i stvaranje turističke ponude temeljene na kulturnoj baštini koju prati i povećanje broja zaposlenih i posjetitelja.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, u sklopu Poziva „Revitalizacija kulturne baštine urbane aglomeracije Osijek“. Projekt je ukupne vrijednosti 327.227,00 kuna te je bio sufinanciran bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 278.142,95 kuna.

Trajanje projekta je 18 mjeseci, a glavni cilj bio je pripremiti projektno-tehničku dokumentaciju i studiju kojom se osiguravaju preduvjeti za obnovu Galerije Petar Smajić, kojoj se nadamo u skoroj budućnosti.

 

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.