Europska komisija predložila novu uredbu o roamingu

Europska komisija predložila je novu uredbu o roamingu kako bi građani i dalje mogli telefonirati bez dodatnih naknada diljem EU. Sadašnja pravila, naime, trebala su prestati važiti 2022. godine.

Europska unija 2017. je godine uvela telekomunikacijskim operaterima zabranu dodatne naplate za korištenje mobitela u inozemstvu, poznatu kao roaming. Troškovi roaminga tako su ukinuti za sve građane EU koji putuju u druge zemlje članice, pod egidom da tamo telefoniraju “kao kod kuće” (RLAH, odnosno “roaming like at home“). Međutim, kada su donosili ova pravila, iz Europske komisije nisu na sva zvona objavljivali činjenicu da se ona uvode – s rokom trajanja. Inicijalno, pravila o besplatnom roamingu unutar EU trebala su prestati važiti 2022. godine, čega je, priznajemo, malo tko bio svjestan.

Novom uredbom, Europska komisija odredila je kako će se sadašnja pravila produljiti za još 10 godina, do 2032. godine. Istodobno EK najavljuje kako će putnicima na području Unije omogućiti i bolje usluge. Primjerice, korisnici će imati pravo na jednaku kvalitetu i brzinu veze s mobilnom mrežom kao u svojoj zemlji tamo gdje postoje slične mreže.

Surfanje u roamingu 17 puta popularnije nego prije

Prema novom istraživanju Eurobarometra, pola Europljana koji posjeduju mobilni telefon u zadnje je dvije godine putovalo u neku drugu zemlju Unije. Od 15. lipnja 2017., kada su ukinute naknade za roaming, gotovo 170 milijuna građana koristilo je cijene i prednosti koje je ova odredba donijela na prostoru jedinstvenog tržišta EU.

U ljeto 2019., primjerice, podatkovne usluge u roamingu korištene su čak 17 puta više nego u posljednje ljeto prije ukidanja naknada, 2016. godine. Sadašnja se pravila prestaju primjenjivati 30. lipnja 2022., poručuju iz Europske komisije, no bit će produžena.

Danas predloženim novim pravilima želi se osigurati i da korisnici na cijelom području EU dobivaju uslugu jednake kvalitete kao kod kuće. To znači da ako su pretplaćeni na brzine 4G ili, sve češće, 5G, u roamingu ne bi trebali imati niže brzine mreže, ako su takve mreže dostupne.

Lakše do hitnih službi

Predloženom uredbom želi se osigurati da korisnici u roamingu mogu bez teškoća i besplatno uspostaviti kontakt s hitnim službama te iskoristiti prijenos podataka o lokaciji pozivatelja, ne samo glasovnim pozivima nego i SMS porukama ili aplikacijama za hitne slučajeve. Putnici bi usto trebali biti informirani o načinima na koje mogu doći u kontakt s hitnim službama u državi članici Unije koju posjećuju, što obuhvaća i načine namijenjene osobama s invaliditetom.

Putnici u roamingu trebali bi moći bez bojazni nazivati brojeve usluga s posebnom tarifom, primjerice službe za tehničku pomoć, korisničke službe zračnih prijevoznika ili osiguravajućih društava ili čak besplatne brojeve – bez bojazni da će im doći previsok račun, najavljuje EK.

Novim će se pravilima osigurati da su roaming bez naknada i veće potrošačke pogodnosti održivi i za telekome, no kroz naredne godine doći će i do dodatnog snižavanja gornjih granica veleprodajnih cijena za pozive, SMS i prijenos podataka.

 

Izvor: Bug

Foto: snimka zaslona Twitter

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.