Drvno-prerađivački potencijali moraju donositi i veću korist istočnoj Hrvatskoj

U organizaciji HUP-ove Udruge drvne i papirne industrije danas (23. studenoga 2021. godine) u Hotelu Osijek održana je konferencija „Drvno-prerađivačka industrija RH u okviru Europskog zelenog plana – energetski izazovi“. Uvodna izlaganja održali su predsjednik Udruge Ivić Pašalić, glavni direktor HUP-a Damir Zorić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Europski zeleni plan predstavio je direktor tvrtke „Drvenjača“ d.d. Branko Liker, zatim je direktor tvrtke „Pelet projekt“ d.o.o. Željko Lovrak govorio o drvno-prerađivačkoj industriji i izazovima dramatičnog povećanja cijene električne energije, dok se prezentacija direktora tvrtke „Moderator“ d.o.o. Davor Zec odnosila na neiskorištene potencijale biomase.

– Slavonski hrast je jedan od najkvalitetnijih izvora sirovine u drvnoj industriji od kojeg se rade jednako kvalitetan namještaj i ostali finalni proizvodi. Zbog toga moramo početi gospodariti drvnom masom na način da Slavonija i istok Hrvatske imaju veću korist od toga, veću zapošljivost i daleko veću finalizaciju proizvoda. Potrebno je promijeniti dosadašnji pristup izvoza trupaca uz strategiju Vlade RH i promjenu zakonske regulative koja će olakšati proizvodnju finalistima uz zapošljavanje lokalnog kadra i vlastite sirovine te posljedično utjecati na rast BDP-a – kazao je župan Ivan Anušić.

Naglasio je kako je područje Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije zapravo centar potencijala drvne industrije koji je nužno dodatno osnažiti i oplemeniti, naravno uz prilagođavanje novim trendovima i uz pomoć Europske unije te Vlade RH. Naime, drvno-prerađivačka industrija važan je dio prerađivačke industrije Osječko-baranjska županije, koja je bogata drvnom masom te je izrazito velik razvojni potencijal koji može osigurati nova zapošljavanja, posebice u ruralnim područjima. U djelatnosti drvoprerađivačke industrije na području županije djeluje oko 190 poslovnih subjekata, od toga oko 120 poduzetnika i 70-ak obrtnika.

Ministar Tomislav Ćorić je rekao kako je drvni sektor u Hrvatskoj u proteklim desetljećima pokazao žilavost i inovativnost te dokazao da pojedini segmenti hrvatske industrije mogu, uz sve izazove, itekako uspješno funkcionirati. Istaknuo je da će se u idućem razdoblju u svim segmentima hrvatske prerađivačke industrije tražiti iskorak i da će ga se pokušati maksimalno poduprijeti, ponajprije kroz financijske omotnice koje su na raspolaganju.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.