Donosimo 5 nutricionističkih blagodati kelja

Kelj je superhrana koja mora biti na vašem meniju. Ne samo da je krcat hranjivim tvarima, već redovito konzumiranje kelja pomaže i vašem tijelu u borbi sa stresom i raznim upalama te ojačava vaš imunološki sustav, kosti pa i kožu.

“Kelj je superhranjiv i zato se mora naći na vašem meniju, uz glavno jelo ili u salati. Kelj je jednostavno nutricionističko čudo”, smatra nutricionistica Edie Reads, piše EatThis.

Pomaže u borbi s bolestima

Kelj je pun antioksidansa, vitamina C i flavonoida, a pokazao se i kao velikom pomoći u detoksifikaciji. Posljednje studije pokazuju i da pomaže u liječenju raka i glaukoma.

Ojačava kosti

Samo jedna glavica kelja sadrži gotovo 200 miligrama kalcija i dovoljno vitamina K koji su važni sastojci u sprječavanju osteoporoze. “Vitamin K ključan je za razvoj kosti i da naše tijelo može proizvoditi krvne ugruške kada nam oni trebaju”, kaže dijetetičarka Megan Byrd.

Borba s upalama i stresom

Zahvaljujući antioksidansima, kelj aktivno radi na smanjenju upala i stresa koji mogu oštetiti stanice u tijelu i dovesti do kroničnih stanja. Također, kelj sadrži beta karoten, magnezij, vitamin C, B vitamine, vitamin K, vlakna i vitamin A koji pomaže u održavanju zdrave kože, kose, nokti, očiju i imunosnog sustava.

Poticaj proizvodnji crvenih krvnih stanica

Zelenjava poput kelja puna je vitamina K koji pomaže tijelu da zgruša krv, željeza koje dovodi kisik do vitalnih organa i proizvodi crvene krvne stanice, magnezija te vitamina A koji je važan za dobar vid

Detoksikacija

Jesti kelj znači napuniti vaše tijelo balansom vitamina (A, B6, C i K), vlakana, kalcija i antioksidansa koji pomažu tijelu da se riješe neželjenih materijali. Ako ostanu u tijelu, ti bi toksini mogli izazvati oštećenje stanica, upala pa čak i bolesti poput raka.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.