Dermatolog domišljatim videom pokazao što skidanje šminke vlažnim maramicama čini koži

Dermatolog je napravio eksperiment s narančom i puderom. Puder je nanio na koru, a zatim je prebrisao vlažnom maramicom. Pogledajte što se dogodilo.

Kada je riječ o čišćenju lica, većina je dermatologa složna u jednome – vlažne maramice za uklanjanje šminke trebalo bi zamijeniti nekom drugom metodom. Osim što nisu dobre za kožu, uglavnom nisu pogodne ni za okoliš.

Umjesto toga, stručnjaci preporučuju takozvani “double cleansing”, metodu kod koje se šminka prvo uklanja uljnim sredstvom za čišćenje lica, a zatim slijedi ispiranje preparatom za umivanje.

Eksperiment s narančom

Ako su vlažne maramice sastavni dio vaše rutine čišćenja lica, možda vas razuvjeri video koji je ovih dana pravi viralni hit. U njemu britanski dermatolog Timijo Eshio objašnjava zašto bismo maramice za skidanje šminke trebali zaobilaziti u širokom luku.

Kako bi dočarao koliko je ova metoda, ne samo nezdrava, već i neučinkovita, napravio je eksperiment s narančom i puderom. Puder je nanio na koru, koja predstavlja lice, a zatim je prebrisao vlažnom maramicom. U videu je vidljivo koliko pudera ostaje na licu, odnosno da maramice uopće ne uspijevaju ukloniti puder iz pora.

“Zašto vam neprestano propovijedam o maramicama za šminkanje? Primijetite kao liječnik da znam da vaša lica nisu sve mandarine, naranče ili čak klementine … Ali ono što mnogi koji gledaju ne shvaćaju je da površina kože zapravo ima nekoliko žljebova i jamica koje ne možemo vidjeti golim okom – također ima mnoštvo ulja i lipida koji mogu djelovati poput voštane površine naranče – video predstavlja ono što se može dogoditi na mikroskopskoj razini i trebao bi biti hrana za razmišljanje. Ponavljane maramice uzrokovale bi daljnje mikrosuze koje ostavljaju šminku u postojećim i novonastalim mikroskopskim “žljebovima”, ali golim okom izgledali biste čisti. Što mislite koliko je vaša koža sada čista nakon gledanja ovoga? Hoćete li promijeniti svoju rutinu?”, napisao je dr. Eshio uz priloženi video na Instagramu.

 

Izvor: Net

Foto: snimka zaslona

Najnovije