Darovanje državnog zemljišta osobito važan korak u realizaciji projekta revitalizacije brownfield područja OLT Osijek

Ugovor o darovanju nekretnine u svrhu provedbe programa revitalizacije brownfield područja OLT Osijek danas (21. siječnja 2022. godine) u Osijeku su potpisali ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić. Time je stvoren jedan od temeljnih preduvjeta za realizaciju projekta kojim će zapušteno i devastirano područje bivše tvornice prenamijeniti i izgraditi u moderni urbani prostor s nizom gospodarskih, sportskih, kulturnih, stambenih i društvenih sadržaja.

Potpisivanju ugovora nazočili su ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, ravnatelj Uprave za trgovačka društva, strateško planiranje, regulativu, EU poslove i izvještavanje o sustavu upravljanja državnom imovinom Leon Žulj te resorni pročelnici upravnih odjela Osječko-baranjske županije.

Župan Ivan Anušić naglasio je kako je projekt revitalizacije OLT-a jedan od najvećih projekata koji se realiziraju na području Osječko-baranjske županije i grada Osijeka.

– Područje stare ljevaonice OLT-a obuhvaća 5,5 hektara, a vrijednost cijelog kompleksa je 58 milijuna kuna. Današnjim ugovorom Osječko-baranjska županija preuzima obvezu i odgovornost za revitalizaciju i obnovu kompletnog područja, a do sada su Županija i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU napravili konzervatorsku studiju vrijednu 2,7 milijuna kuna koja nam je dala smjer daljnjeg razvoja projekta. Ideja je ovo područje razvijati zajedno s Gradom Osijekom, pripremajući nove sadržaje koji će se prostorno i planski usklađivati u Gradu Osijeku, a bit će izgrađeni sredstvima Europske unije. Siguran sam da će po dovršetku ovaj projekt biti na ponos svih Osječana te će doprinijeti gospodarskom, znanstvenom, društvenom i kulturnom razvoju grada i županije – kazao je župan Anušić te pojasnio:

– Riječ je o znanstveno-istraživačkim centrima koji će u suradnji sa Sveučilištem J. J. Strossmayera i njezinim sastavnicama, poput FAZOS-a, PTF-a i FERIT-a, raditi na usavršavanju budućih aktivnosti u gradu i županiji, prije svega kad je riječ o poljoprivredi i IT razvoju. Također, ideja je razviti sportski inkubator koji će sadržavati 50-metarski zatvoreni bazen te niz dvorana koje će biti usavršene zahvaljujući Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i Kineziološkom fakultetu u Osijeku, a koji će pratiti dijete od najranije dobi. Zahvaljujući stručnjacima koji će raditi s njima, djeca će se usmjeravati u sport i rekreaciju. Takav sportski inkubator bit će jedini takve vrste i davat će dodanu vrijednost gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Uz to, planiran je stambeni kompleks koji će stručnom kadru angažiranom na provedbi projekta, poput liječnika, trenera i znanstvenika, nuditi mogućnost stanovanja i smještaja. Bit će tu i prostori za alternativnu kulturnu scenu, pa će Osijek uz HNK-a, Dječje kazalište i tri muzeja, dobiti i mjesto koje će okupljati različite profile umjetnika i na taj način Osijek i Osječko-baranjsku županiju učiniti još raznovrsnijom i bogatijom.

Zbog obima i kompleksnosti projekta, kao i činjenice da se OLT nalazi na arheološkom području, početak izgradnje očekuje za dvije do tri godine. Župan je naglasio da će ovaj projekt, kao i drugi veliki projekti koji se provode na području županije (Gospodarski centar, RDC-e, novog KBC-e i ostali), ostati budućim generacijama kao zalog za demografski i gospodarski razvitak istoka Hrvatske.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić čestitao je županu Anušiću i Osječko-baranjskoj županiji na pokretanju cijelog projekta te se zahvalio ministru Horvatu i ministrici Tramišak na pomoći u realizaciji. – Konačno rješavamo problem zapuštenog i derutnog područja OLT-a. Na ovaj način ćemo oživjeti širi centar grada, a s obzirom na planirane sadržaje ne sumnjam da će doći do daljnjeg gospodarskog, znanstvenog i društvenog razvoja grada Osijeka. Nastavit ćemo suradnju sa Županijom i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU u ostvarenju svojih ciljeva, jer se Osijek kao središte Slavonije mora razvijati u svakom smjeru – rekao je Radić.

Ministrica Nataša Tramišak istaknula je kako Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU prati projekt od njegovog početaka, a već je dodijeljeno 2,7 milijuna kuna za pripremu konzervatorske i druge projektno-tehničke dokumentacije potrebne da ideja o novoj namjeni ovog prostora počne dobivati jasne konture. Naglasila je kako je preduvjet za povlačenje sredstava EU i dostupnost ostalih izvora financiranja bila izrada kvalitetne projektno-tehničke i studijske dokumentacije, a danas potpisanim ugovorom riješeni su imovinsko-pravni odnosi, što je osnovni preduvjet za pripremu daljnjih konkretnih projekata.

– Darovano državno zemljište za grad Osijek i Osječko-baranjsku županije znači puno više od njegove procijenjene vrijednosti, jer se sada stječe prvi ključni korak da se sve zamišljeno počne i realizirati. Ugovor definira rok od 10 godina, a siguran sam da će projekt uspjeti uz pomoć financijskih izvora kao što je Nacionalni plan oporavka i otpornosti, višegodišnji financijski okvir, ali i kroz razne zajmove te uz veliki angažman administracije OBŽ i grada, kao i punu potporu MRRFEU i nas kao resornog ministarstva – kazao je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.