ĐAKOVČANI NA FESTIVALU MIGRACIJA U LUKSEMBURGU

Na 37. Festivalu migracija, kultura i građanstva, koji se održava u Luksemburgu na velesajmu LuxExpo ovog vikenda 29. veljače i 1. ožujka, i gdje se očekuje dosad najveći broj od 400 štandova te posjet rekordnih 40.000 posjetitelja, svoje proizvode ponudit će i đakovački proizvođači.

Veliko Vojvodstvo Luksemburga najbogatija je država Europe, s BDP-om po stanovniku osam puta većim od hrvatskog, te je sjedište brojnih korporacija kao i većine institucija Europske unije. Država ima nešto više od 600 tisuća stanovnika, a od tog broja stranci čine 48%.

Od ulaska Hrvatske u EU broj hrvatskih državljana u Luksemburgu se više nego udvostručio i sad ih ima 1500. Hrvatsko društvo Luksemburg (HDL) je udruga u kojoj se oni okupljaju te svake godine koriste Festival migracija, kao najveće javno događanje u zemlji, kako bi stanovnicima i posjetiteljima Luksemburga predstavili Hrvatsku i njene kulturne, turističke i eno-gastronomske specijalitete. Nastup naših izlagača svake godine financijski podupire Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Članica Predsjedništva HDL-a Ljerka Radoš Gverijeri kazala je: „Prošle godine odlučili smo predstaviti Slavoniju i Baranju, posjetiteljima vjerojatno malo poznatu našu regiju, da je dožive kroz kušanje gastronomskih specijaliteta i alkoholnih pića, te da steknu uvid u djelić njenih turističkih potencijala. Dokaz da smo u tome uspjeli je činjenica da smo već prvog dana prodali sve naše prehrambene artikle, oko 60 kilograma kulena, kobasica, slanine, sira…“

Ove godine, na 37. Festivalu migracija, HDL će imati dva štanda. Na prvom će Grad Đakovo predstaviti dva svoja OPG-a i Poduzetnički centar, o čemu zamjenik gradonačelnika Robert Francem kaže: „Grad Đakovo ponosan je na dugogodišnju tradiciju svog obrtništva. Odlaskom na sajam želimo promovirati rad svojih poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava koji će dostojno predstaviti ne samo Srce Slavonije, Đakovo, nego i cijelu Slavoniju, Baranju i u konačnici cijelu Hrvatsku.“

Drugi štand priredila je osječka tvrtka all4wine, čiji direktor Damir Zrno ističe: „Prošle godine predstavili smo slavonska vina i rakije nekoliko vrhunskih proizvođača, koji su bili izuzetno dobro prihvaćeni. Ove godine smo za zahtjevno luksemburško tržište prikupili organske proizvode proizvođača iz Osječko-baranjske županije koji imaju ekološki certifikat.“

Tekst i foto: Anđelko Markulin

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.