Bez novozaraženih u OBŽ, KBC poziva pacijente da ne dolaze prerano na zakazane termine

U Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata nije bilo novozaraženih COVID-om 19, a obavljeno je 137 testiranja tako je da je ukupni broj i dalje 130, dok je istodobno broj izliječenih porastao za pet i iznosi 100. Isti je broj kao i jučer hospitaliziranih – 9, na respiratoru je jedna osoba kao i jučer, a ostao je i isti broj smrtnih slučajeva, osam, kao i onih u samoizolaxciji – 210.

Istodobno, kako je kazao načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Goran Ivanović, evidenitrana su četiri kršenja samoizolacije što je, kako je ocijenio, puno i stoga je pozvao na pridržavanje mjera samoizolacije kako bi se mogućnost širenja zaraze svela na najmanju moguću mjeru.

Odgovarajući na pitanje o radu stomatoloških ambulanti, načelnik Ivanović podsjetio je da su sve ambulante trebale početi raditi 4. svibnja, te je pozvao građane da dojave one koji nisu kako bi se putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Upravnog odjela za zdravstvo provjerilo zašto ne rade.

„Može se dogoditi da je riječ o privatnom stomatologu koji možda još nije stekao uvjete za otvaranje pa nije otvorio svoju ordinaciju”, pojasnio je Ivanović.

Za povećani broj zaraženih na području Valpovštine načlenik Ivanović je rekao da je izvor zaraze osoba koja je došla iz jednog gospodarskog subjekta na području Koške, ali da je sve pod kontrolom jer nema više novozaraženih.

Od ponedjeljka je počela i prilagodba Klinčkog bolničkog centra Osijek reaktivaciji zdravstvenog sustava, konstatirao je ravnatelj dr. Željko Zubčić naglasivši da se pacijenti pozivaju telefosnkim putem na pretrage.

Analizirajući liste čekanja mogu reći da se one kod češćih pretraga nisu produžile, a kod nekih su se čak smanjile kao kod kolonoskopije, gastroskopije, holter EKG. Imamo blago produženje čekanja za magnetnu rezonancu za dvadesetak dana, ultrazvk karotida, mamografiju i endoprotezu kuka i koljena”, pojasnio je ravnatelj Zubčić najavivši da će se pojačanim radom te liste čekanja svesti na mjeru prije epidemije. Najavio je da će se uvesti poslijepodnevni rad za radiološke pretrage, a nastavit će se rad i subotom i nedjeljom, čak i u drugoj smjeni, ako to bude potrebno zbog lista čekanja.

Od danas je reorganiziran i ulaz i trijaža u bolnicu, pacijenti ulaze i dalje kroz takozvani tunel šator na istočnom ulazu, a djelatnici dolaze na posao na južni ulaz koji je pokriven termovizijskom kamerom.

Radi pojačane sigurnosti, a po uzoru na druge ustanove, većina pacijenata bi u sklopu prijeoperativne pripreme trebala doći sa testom na Covid 19, rekao je također ravnatelj osječkog KBC-a koji je pozvao pacijente da na zakazane termine ne dolaze prerano jer ih se neće pustiti u čekaonice.

U sklopu preventivnih mjera, za pacijente je uvedena i sekundarna trijaža na ulazu u ciljane ambulante gdje im se ponovo mjeri temperatura, a svim će pacijentima u čekaonicima biti podijeljene kirurške maske, kazao je ravnatelj Zubčić.Izvor

Najnovije