6 namirnica koje nutricionisti izbjegavaju

Ako već neko vrijeme razmišljate o tome kako promijeniti prehranu, najbolji je savjet poslušati nutricionista. Iako nemaju svi dovoljno sredstava kako bi otišli kod stručnjaka na individualnu savjetovanje, danas nije teško doći do potrebnih informacija i putem interneta.

Upravo su tako, a kako bi pomogli, stručnjaci otkrili koje to namirnice oni ne bi nikada kupili ili pojeli.

Prema rezultatima istraživanja nutricionista objavljenih u “U.S. News and World Report”, fokus na prehrani koja ne uključuje procesuiranu ili rafiniranu hranu je najzdraviji način prehrane. Uz to, postoje i određene namirnice koje nutricionisti žele da izbjegavate.

1. Proizvodi bez masnoća ili sa smanjenim udjelom masnoća

Moguće je da tijelu ne činite uslugu smanjivanjem masnoća u prehrani jer su takvi proizvodi, u većini slučajeva puno šećera koji služe kao zamjena za masnoće, a to može uvelike povećati vaše šanse za razvojem dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i debljine, piše Kirsten Kirkpatric, registrirani dijetetičar. Preporučuje da konzumirate namirnice koje nisu mijenjale prvobitni oblik i sastav, pa čak i ako ima nešto više masnoća.

2. Prutiće s vlaknima

Kako biste spriječili zatvor i ostale probavne tegobe, potrebno je puno vlakana, no ove su poslastice ustvari čokoladna poslastica u novom ruhu. Tu su vlakna dodana uz dugu listu nezdravih sastojaka poput šećera, čokolade, zaslađivala… Umjesto njih, vlakna u organizam unosite uz pomoć jabuka ili ostalog voća koje ih sadrži.

3. Procesuirani pečeni proizvodi

Već gotovi pečeni proizvodi poput krafne, kolača ili peciva sadrže velike količine kalorija, šećera i dodataka koji će produljiti rok trajanja. Dermatolog, dr. Elizabeth Tanzi je izjavila kako kožni problemi poput akni i rosacee pripadaju skupini problema koji su posljedica konzumacije spomenutih proizvoda.

4. Zaslađene žitarice

Žitarice su čest odabir za doručak, ali za taj biste užitak mogli kasnije i platiti jer su često prepune šećera. Cassie Ricco, nutricionist, napominje kako je pametno ovakve proizvode izbjegavati, posebno ako piše da sadrže puno šećera ili čokolade jer će tako razine šećera u krvi porasti momentalno. Potražite žitarice koje imaju puno vlakana, a šećera ne više od 6 grama po porciji.

5. Procesuirano meso

Nije potrebno biti stručnjak za prehranu kako biste znali da slanina nije baza zdrave prehrane. Ipak, ostalo je procesuirano meso također problematično. Nutricionist Karen Ansel navodi kako joj ne bi palo na pamet pojesti hot-dog jer se, prema njenim riječima, radi o hrani koja nije prirodna. Vratimo se na slaninu kako bismo dodali da je i ona puna masnoća, soli i nitrata pa ju je pametnije izbjegavati.

6. Rižini keksi

Imaju malo kalorija, ali dobrobiti ove namirnice, koju mnogi kupuju kada su na dijeti, tu i staju. Visok glikemijski indeks u ovom keksu može utjecati na brz skok šećera u krvi, a da ne spominjemo da im nedostaje nutrijenata pa ćete vrlo brzo opet biti gladni.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.